Annonce

Annonce

Det er godt at høste i tørvejr, men mangel på regn gør det samtidig nødvendigt at vande majs og kartofler.

Plantechef: Hedebølge giver fordele og ulemper

Det varme vejr er strålende for høsten, men det giver udfordringer på andre områder. Majs og kartofler bør vandes, anbefaler økologirådgiver.

En varmebølge er ved at indfinde sig over Danmark, og i flere områder skal folk forberede sig på en regulær hedebølge. Det varme, tørre vejr kommer, netop som landmændene skal til at høste, og det er godt nyt for dem.

"Det giver en nemmere høst og færre tørringsomkostninger. Det gør også, at de marker, der har meget ukrudt, kan blive skårlagt - så kommer der mindre ukrudt med, og så skal man betale mindre for at få det renset," forklarer Claus Østergaard, der er plantechef i ØkologiRådgivning Danmark (ØRD).

Det varme høstvejr er dog ikke udelukkende godt nyt - på andre områder giver det landmændene udfordringer.

"Nogle skal til at så vinterraps, efterafgrøder eller kløvergræs, som skal bruges næste år til køerne, og de kan få vanskeligheder, hvis det bliver ved med at være så tørt. Også afgrøder som majs og kartofler er de nødt til at gå i gang med at vande, og så skal man lave spor gennem majsmarken for at få det gjort," siger han.

Ifølge månedsprognosen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) vil det varme, tørre vejr fortsætte en uges tid endnu. Mod slutningen af næste uge bliver vejret formentlig mere ustadigt - dog stadig med temperaturer på op mod 28 grader, mens nedbørsmængden ventes at være noget eller en del under normalen.

I uge 34 kan temperaturen nogle dage nå op mod 25 grader, mens nedbørsmængden forventes at ligge tæt på normalt.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrlægen skal konstatere, at grisen er en han, før økologen må kastrere

Økologiske svineproducenter må ikke kastrere smågrise selv, medmindre dyrlægen har konstateret, at grisen er en hangris først. Hos Trine Sund Kammersgaard frustrerer reglerne, der koster op mod 85.000 kr. om året i dyrlægeregninger.

16-05-2022 5 minutter Svin,   Dyrevelfærd

Drivgangene er den største udfordring for klovsundheden

Klovsundheden betyder meget for koens velfærd, og ifølge en specialist er det drivgangene, som er den største udfordring for økologerne. Man kan dog gøre meget for at forebygge skader.

14-05-2022 5 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg,   Afgræsning

Adfærdsbehov kan ikke bare avles væk: »Manglende mulighed for at rode er en af risikofaktorerne bag halebid«

Landbrugsdyr har adfærdsbehov, der ligger så dybt i dem, at det ikke kan avles væk. En gris, som går på stald hele livet, vil have en medfødt trang til at rode i jord og bygge rede, og det har den bedst mulighed for under åben himmel.

12-05-2022 8 minutter Dyrevelfærd,   Forskning